Care sunt șansele ca rachetele Rusiei să ajungă pe teritoriul NATO

de: Elena Avramescu
14 03. 2022

Nu este imposibil ca rachetele rusești să poată ateriza pe teritoriul NATO, dar este foarte puțin probabil, a declarat luni ministrul britanic al Sănătății, Sajid Javid, adăugând că alianța ar răspunde dacă s-ar întâmpla.

Care sunt șansele ca rachetele Rusiei să ajungă pe teritoriul NATO

Întrebat despre posibilitatea ca rachete rusești să aterizeze pe teritoriul NATO după un atac de weekend asupra unei baze de antrenament militar ucraineană din apropierea Poloniei, Javid a declarat pentru BBC Radio:

„Nu este imposibil, dar încă cred că în acest stadiu este foarte puțin probabil. Le-am spus foarte clar rușilor, chiar înainte de începerea acestui conflict, chiar dacă un singur deget rus pășește pe teritoriul NATO, atunci va fi considerat un act de război”, conform Reuters.

Un grup bipartizan de senatori americani, detalii despre pregătirea pentru amenințarea cibernetică

Un grup bipartizan de senatori își exprimă îngrijorarea cu privire la potențialul atacurilor cibernetice larg răspândite din Rusia în Statele Unite, ca răzbunare pentru sancțiunile paralizante pe care America le impune Rusiei.

Într-o scrisoare trimisă duminică seara secretarului Departamentului pentru Securitate Internă (DHS), Alejandro Mayorkas, 22 de senatori ridică întrebări despre pregătirea Americii pentru amenințările cibernetice și de dezinformare rusești.

Câteva situații: hackerii ruși legați de guvernul rus au un istoric lung de infiltrare în agențiile guvernamentale americane și de investigare a infrastructurii critice din SUA.

O campanie de spionaj cibernetic din 2020 pe care administrația Biden a atribuit-o agențiilor de informații SVR din Rusia a exploatat software-ul SolarWinds pentru a încălca mai multe agenții guvernamentale. Grupurile de ransomware vorbitori de limbă rusă au perturbat, de asemenea, infrastructura critică din SUA, în special anul trecut, în cazul închiderii de câteva zile a Colonial Pipeline, un important transportator de combustibil pentru Coasta de Est.

„Având în vedere istoria Rusiei de activități cibernetice perturbatoare și de dezinformare, suntem îngrijorați că Statele Unite ar putea fi vizate ca represalii pentru acțiunile întreprinse pentru a impune Rusiei costuri pentru invadarea Ucrainei”, scriu senatorii, conduși de democratul din Nevada Jacky Rosen și South, conform CNN.

Ei solicită o informare de la Mayorkas cu privire la ceea ce face Agenția de Securitate Cibernetică și Securitate a Infrastructurii (CISA) pentru a se apăra în mod proactiv împotriva amenințărilor sponsorizate de statul rus și ce sectoare ar putea fi vizate. De asemenea, senatorii vor să știe care este strategia dacă infrastructura critică este într-adevăr încălcată.

De luni de zile, CISA, Casa Albă și agenții precum Departamentul de Trezorerie au organizat întâlniri cu sectoare cheie precum banca și energia cu privire la capacitățile cibernetice ale Rusiei și la posibilitatea de represalii în spațiul cibernetic. Site-ul web al CISA spune că nu există amenințări cibernetice specifice sau credibile la adresa SUA în acest moment.

În februarie, președintele Biden a desemnat DHS drept agenție federală principală pentru coordonarea eforturilor interne de pregătire și răspuns legate de criza Rusia-Ucraina.